Takamura
Takamura, deze familie uit Echizen (Fukui Prefectuur) bestaat uit vader Toshiyuki Takamura San en drie zoons (Terukazu, Hideo). Recent is de smederij overgenomen door de oudste zoon Terukazu Takamura San. De familie maakt zeer goede en professionele messen die onder andere worden gebruikt door Albert Adrià, Gordon Ramsay, Sean Brock, Ren`e Redzepi, Mark Best, David Chang, chef Narisawa, Hiromi Yamada, Chef Ochiai van La Bettola, Iron Chef Sakai en Chef Nakamura.
In een Zweedse test komen de Takamura messen als beste uit de test.
Takamura wordt gezien als een van de leidende smederijen in Japan, hun ontwikkelingen en innovaties worden op de voet gevolgd. Takamura messen zijn lastig te verkrijgen en hebben over het algemeen een lange levertijd. Elk mes wordt met de hand gesmeed en de productiecapaciteit is zeer beperkt.
De Takamura messen zijn in 5 series te krijgen:
- R2 Mikagi (SG-2/R2 poederstaal en rood pakkahout handvat)
- VG-10 Mikagi (VG-10 staal met Tsuchime (hamerslag) en zwart pakkahout handvat)
- R2 Pro (SG-2/R2 poederstaal en zwart pakkahout handvat)
- Uchigumo Suminagashi (SG-2/R2 poederstaal met damast en zwart pakkahout handvat)
- Hana Damascus (SG-2/R2 poederstaal met damast en traditioneel octagonaal handvat)
De meeste messen worden gemaakt met R2 poederstaal in de kern (Dit staal wordt ook wel HSPS of SG-2 staal genoemd). Dit bijzondere roestvaste poederstaal geeft de messen van Takamura een zeer hoge hardheid (62-64 HrC) maar de messen kunnen toch gemakkelijk zelf geslepen worden.
Het lemmet van de R2 serie is gemaakt van SG-2/R2 staal in de kern met een laag roestvast staal aan de buitenzijde. Deze sanmai smeedtechniek zorgt ervoor dat het kernstaal beschermd wordt tegen breuk en oxidatie. De R2 Mikagi serie heeft een wat dunnere kernlaag waardoor deze serie erg betaalbaar is. De Uchigumo en Hana serie hebben een dikke R2 kernlaag met een damast stalen buitenlaag. De betaalbare VG-10 serie is gemaakt van VG-10 staal in de kern met 2 lagen zachter staal voor de buitenzijde. Het lemmet is voorzien van een fraai hamerslag patroon (Tsuchime) wat het kleven aan het lemmet helpt voorkomen. De hardheid van de VG-10 messen zit tussen de 60 en 61 HRc.
De R2 pro, Uchigumo en Hana messen zijn niet uit voorraad leverbaar, de levertijd van deze messen is onbekend en we nemen helaas geen reserveringen aan.
-17%
Takamura Chromax Gyuto (chefsmes), 210 mm -Deluxe-Takamura Chromax Gyuto Tsuchime,
Japans Chefsmes met een lemmet van het nieuwe semi-roestvast Japans Chromax staal met twee lagen roestvast staal voor de buitenzijde (Sanmai gesmeed) met een fraai hamerslag patroon (Tsuchime).…€ 229,00 € 189,00