Gesorteerd op toepassing

Messen zijn er in veel diverse uitvoeringen. Om de keuze makkelijker te maken en om messen te kunnen vergelijken hebben we de messen voor dezelfde toepassing op één pagina gesorteerd.

Westerse stijl messen (dubbelzijdig geslepen):

Santoku/Ko-bunka 

  • Universele messen (vlees, vis, groente, fruit),

Gyuto 

  • Chefsmessen (vlees,vis) (Gyu-to betekent letterlijk "koeienmes"),

Petty 

  • Officemessen (kleine multifunctionele messen om te schillen, etc),

Nakiri 

  • Dubbelzijdig geslepen dun groentemes (groente, fruit, kruiden, noten, etc),

Sujihiki/Sujibiki 

  • lange trancheermessen voor vlees en vis (gebaseerd op de Yanagiba messen maar dan dubbelzijdig geslepen en een stuk lichter). 

Traditionele messen

Yanagiba

  • Yanagiba - traditioneel vismes voor het snijden van sashimi (typisch tussen 21 en 35cm) (Kansai stijl)
  • Takobiki - Traditioneel vismes voor het snijden van sashimi met rechte punt (typisch tussen 21 en 35cm) (Kanto stijl)

Deba

  • Deba - Voor fileren van vis (ontschubben en ontkoppen, etc), Geschikt voor grotere vissoorten (Zalm etc)
  • Ajikiri - Kleine broertje van de Deba, "Aji" is horsmakreel in het Japans en "kiri" is snijden. Geschikt voor kleine vissoorten. 
  • Mioroshi Deba - langere dunne Deba voor fileren van grote vissoorten.

Usuba

  • Usuba - groentemes met rechte punt (geschikt voor ciseleren), specifiek voor de regio Kanto
  • Kama (of Kamagata) Usuba - groentemes met afgeronde punt uit de regio Kansai.
  • Moroha Usuba - Dubbelzijdig geslepen lemmet, iets dunner dan een traditionele Usuba
  • Hishigata Usuba - groentemes met driehoekige punt. Veelal specifiek voor het snijden van paling (Unagi)

Overige

  • Funayuki - universeel mes voor het klaarmaken van kleine vissen (ook wel Japans vissersmes genoemd), komt in vorm overeen met een kleine Gyuto maar vaak wat dikker.
  • Honesuki - uitbeenmes met name voor pluimvee en voor hangende producten zoals rauwe ham ed.
  • Maguro kiri bōchō - (マグロ切り包丁) extra lang tonijnmes (60 tot 120 cm lang)
  • Soba kiri - voor het snijden van soba.
  • Hankotsu - uitbeenmes
  • Garasuki - uitbeenmesje voor pluimvee (net iets groter dan een Honesuki)

Sushi/Sashimi messen

Kijk hier voor meer informatie over mesvormen en hier voor staalsoorten 

Vragen? Whatsapp

 

© 2012 - 2024 Japansemessen.nl | sitemap | rss