Artikel 1 van 36

Misuzu Hamono (Yamato Miyawaki) VG-10 Petty (office mes), 105 mm

Artikelnummer: V02-BJ
€ 99,00 (inclusief btw)
Het artikel is uitverkocht.

Misuzu Hamono Officemes 10,5 cm

Dit korte Japanse Petty mes heeft een kern van Japans VG-10 roestvast carbonstaal met een Sanmai beschermlaag.Dit dubbelzijdig geslepen mes is volledig met de hand gemaakt en ontworpen door Yamato Miyawaki. Het handvat is uniek in zijn soort en wordt met de hand gemaakt in de kleine werkplaats van Miyawaki-san in Miki.
 Het lemmet is zeer dun en handmatig geslepen en heeft geen verdikkingen waardoor slijpen zeer gemakkelijk is. Een petty is een kort stevig mes en kan gebruikt worden voor het prepareren (ontvliezen, uitbenen) van vlees, vis en voor het schillen van groente en fruit.

Na het koksmes is het pettymes/officemes een van de belangrijkste messen in de keuken. Het is eigenlijk een kleinere variant van de Gyuto (koksmes). Dat komt omdat beide messen alleskunners in de keuken zijn. Met name voor het precisiesnijwerk is een officemes erg prettig. Denk aan het schillen van fruit of het fijnsnijden van groente. Ook het schoonmaken en hakken (van vooral kleinere groente) gaan het officemes erg goed af. 

Een officemes heeft een spits, smal lemmet en een rechte snede met een scherpe punt. Dit keukenmes is doorgaans klein en licht van gewicht. Hierdoor ligt het prettig in de hand en is het mes na gebruik makkelijk op te bergen. De lemmetlengte van Japanse petty messen ligt doorgaans tussen de 10 en 15 centimeter.

  • Lemmetlengte: 105 mm
  • Totale lengte: 225 mm
  • Gewicht: 76 gram
  • Staalsoort: kernstaal: Japans VG-10 roestvast staal (Sanmai gesmeed)
  • Hardheid: 61 (Rockwell C)
  • Handvat: Rond magnolia houten handvat met bijzondere messing bolster en traditionele "Urushi" lak.

Zoals alle Japanse messen zijn de handgemaakte messen van Yamato Miyawaki niet vaatwasmachine bestendig, na elk gebruik schoon- en droogmaken is de beste behandeling voor deze exclusieve producten.

Misuzu Hamono, gelegen in de stad Miki, Japan, staat bekend als de eerste smederij die niet-roestbestendig carbonstaal met een roestvrij stalen buitenlagen ging smeden (Sanmai techniek) in 1946 door de oprichter Mr.Suzuki Shinji. Door de speciale opbouw van de messen kan de snede extreem scherp gemaakt worden en door de RVS buitenlaag kan het staal toch beschermd worden tegen corrosie en beschadigingen.
Mr. Miyawaki, de derde generatie Misuzu Hamono van in de vijftig, heeft tot 2005 een opleiding gehad in de bekende messenstad Sakai en werd in 2006 de chef-ambachtsman van Misuzu Hamono.

Overzicht

Vragen? Whatsapp

 

© 2012 - 2025 Japansemessen.nl | sitemap | rss