100ml

Artikel 9 van 19

Terpentijnolie 100%, 100 ml

€ 3,95 € 2,95 (inclusief btw)

Terpentijnolie. 

Terpentijnolie wordt gebruikt bij het schilderen met olieverf om de verf te verdunnen of bij houtbehandeling om lijnolie of tungolie te verdunnen zodat het dieper in het hout trekt. Het is een prima oplosmiddel voor lijnolie en voor standolie, die beide gebruikt worden om de verf vetter te maken. Standolie en lijnolie drogen echter zeer langzaam; ook als de terpentijnolie allang uit de olie is verdampt blijft de verf nog nat. Terpentijnolie wordt ook gebruikt om de vernis op een olieverfschilderij te verdunnen.

Terpentijn wordt vaak verward met terpentine. Er zijn zelfs fabrikanten die op één verpakking zowel de kreet terpentijn als terpentine vermelden. Terpentijn is echter het natuurproduct terwijl terpentine een aardoliederivaat is met hele andere eigenschappen.

Terpentijnolie ruikt lekker maar schijn bedriegt! in combinatie met het feit dat het een natuurproduct is, zou het de indruk kunnen wekken dat het onschadelijk zou zijn en dat is helaas niet het geval; ook terpentijnolie is schadelijk voor de gezondheid. 

Terpentijn wordt meestal uit dennenhout gewonnen, maar de sparceder of lariks zijn ook geschikt. Het zuiveringsproces vanuit het hout tot terpentijn wordt rectificeren (trapsgewijze destillatie) genoemd. Bij het rectificeren verdwijnen onder andere de harsachtige stoffen, die wanneer de vluchtige bestanddelen verdampen, overblijven als een kleverig, harsachtig residu. Als terpentijn niet in het donker bewaard wordt, vormt zich onder invloed van het licht peroxide, dat door reactie kamferderivaten doet ontstaan, die de vloeistof troebel maken. Dit proces wordt, onnauwkeurig, ook wel "verharsing" genoemd.

Pineen (C10H16) is een organische verbinding. Het is een monoterpeen, dat uit twee ringen bestaat.[1] Er zijn twee natuurlijke isomeren bekend van pineen: α-pineen en β-pineen. Het zijn twee belangrijke bestanddelen van dennenharsen. Ze komen ook voor in de harsen van vele andere planten, zowel coniferen als niet-conifere planten. Een voorbeeld van deze laatste groep is Artemisia tridentata. Beide isomeren worden door vele insecten gebruikt bij hun chemische communicatie. Pinenen zijn de belangrijkste bestanddelen van terpentijn.

Deze olie is NIET geschikt voor consumptie en is WEL giftig.

De olie is dus niet geschikt voor producten die in aanraking komen met voedingsmiddelen.

Het kunststof flesje is navulbaar en herbruikbaar voor andere doeleinden. 

Overzicht

Vragen? Whatsapp

 

© 2012 - 2024 Japansemessen.nl | sitemap | rss