Miki M123 Nakiri Satijn (groentemes), 170 mm
Miki M123 Nakiri 170 mm
Dit Japanse groentemes heeft een kern van Japans V1 carbonstaal (roestvast). Dit dubbelzijdig geslepen mes is voorzien van een fraai satijn afwerking. Dit mes is volledig met de hand gesmeed door de meestersmid van Miki Hamono en is uniek in zijn soort. De satijn afwerking op het lemmet zorgt ervoor dat producten minder snel blijven plakken tijdens het snijden. Het lemmet is zeer dun en handmatig geslepen en heeft geen verdikkingen waardoor slijpen zeer gemakkelijk is.
- Lemmetlengte: 170 mm
- Totale lengte: 310 mm
- Gewicht: 140 gram
- Staalsoort: kernstaal: Japans V1 carbonstaal (roestvast) met 2 lagen roestvast staal, Sanmai gesmeed.
- Hardheid: 58-59 (Rockwell C)
- Handvat: D-Vormig handvat van bruin rozenhout met zwarte pakkahouten bolster met extra koperen ring voor de stevigheid
Zoals alle Japanse messen zijn de handgemaakte messen van Miki Hamono niet vaatwasmachine bestendig, na elk gebruik schoon- en droogmaken is de beste behandeling voor deze exclusieve producten.
Snijtechnieken voor een nakiri
Ciseleren is een snijtechniek die vooral wordt gebruikt voor bladgroenten, kruiden en zachtere groenten (zoals komkommer, champignon, courgette en augurk). De techniek kenmerkt zich doordat bij het snijden het mes geheel los komt van de snijplank.
Ciseleren is daarmee een vorm van hakken en gebeurt altijd op hoge snelheid. De techniek vraagt veel oefening en een vlijmscherp mes.
- Ga recht voor de snijplank staan, stevig op 2 benen met de schouders naar achteren.
- Pak het mes vast alsof u iemand een hand geeft. Houd het mes bij het snijden in het verlengde van uw onderarm.
- Laat het mes tijdens het snijden recht naar beneden gaan. Beweeg het mes daarbij langs de vingerkootjes van de niet-snijdende hand.
- Snijd snel en trek de vingers gelijkmatig terug zodat de plakjes even dik worden. Rol bij het ciseleren van bladgroenten en kruiden de blaadjes eerst op tot een soort sigaar. Deze kunt u dan overlangs in zeer fijne reepjes snijden.
Vermeldt een recept dat vlees of vis geciseleerd moet worden, dan is het niet de bedoeling deze fijn te snijden. Met ciseleren wordt in dat geval het oppervlakkig inkerven van het vlees of de vis bedoeld. Bij vis wordt daarmee voorkomen dat de vis kromtrekt of het vel lelijk openbarst. Vlees wordt ingesneden om het garen te bevorderen en het krimpen tegen te gaan.